Knowledge Democracy en de Bibliotheekraad

Hieronder een nadere toelichting op het verzoek dat in de Bibliotheekraad werd geuit. Durven we het aan om zelf een visie hierop te formuleren of raden we aan om dit soort discussies (o.a. over Knowledge Democracy) goed te blijven volgen? http://www.knowledgedemocracy.nl/files_content/Towards%20Knowledge%20Democracy%20-%20Roel%20in%20’t%20Veld.pdf

Mede door het congres Knowledge democracy worstel ik met de samengestelde vraag :
– hoe we de gigantisch toenemende informatiestroom hanteerbaar kunnen houden (bijhouden wat er verschijnt)
– hoe we informatie op hun waarde kunnen beoordelen (zorgen dat de ondebouwde inforatie wordt gescheiden van de gecmailde informatie)
– hoe we vanuit de wetenschap zo effectief deel kunnen uitmaken van die knowledge democracy (op welke wijze kunnen wij onze klassieke wetenschappelijke autoriteitspositie een zodanig andere vorm geven dat we in de huidige maatschappij, waarin iedereen zelf wel alles kan vinden en dus weten, weer een erkende rol krijgen)

NB Vanmiddag wordt zowel een nederlandse als engels boek over Knowledge democracy gepresenteerd (auteur resp. redactuer Roel In ’t Veld)

Advertenties

3 Reacties

  1. Het lijkt me niet wenselijk dat we proberen te komen tot DE visie van bibliotheek. Het lijkt me logischer om te doen wat we ook met andere dingen doen: goede informatie selecteren en samenbrengen. Dat hoeven niet alleen boeken en websites te zijn, misschien ook mensen de er in Nederland iets over te vertellen hebben. Toen je dat laatst noemde dacht ik al aan een serie oid met Studium Generale. Ik hoop dat we daar niet alleen de bekende gurus (Als Roel in ’t Veld of Roel Pieper, Roel van Duyn of een andere razende Roeland) maar ook groepn als bits4freedom en de groep mensen die zich hebben verzet tegen stemmachines

  2. Deel eens met HB.

    Dit: Faculty Survey 2009: Key Strategic Insights for Libraries, Publishers, and Societies
    (http://www.ithaka.org/ithaka-s-r/research/faculty-surveys-2000-2009/Faculty%20Study%202009.pdf) zou ons een beetje op weg kunnen helpen. Niet zozeer vanwege onze visie op informatie, maar meer een visie op onze rol t.a.v. informatie (bibliotheek als poort naar, archief van en koper van informatie). Verder survey over (veranderingen in) papier vs. digitaal en over wetenschappelijke communicatie, (rol van) repositories etc.

    • Ik heb het nog maar gedeeltelijk gelezen, maar zie al dat dit onderzoek ons een belangrijk aanknopingspunt geeft voor een discussie over dit onderwerp.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: