Ervaringen uit het onderwijs naar het gebruik van de digitale bibliotheek

Zoals bekend zijn Annemie, Marja D., Corrie en ik aan het nadenken over mogelijke acties als reactie op de uitkomst van LibQual enquête. Daaruit bleek dat de verwachtingen van de gebruikers met name op het gebied van “Information Control” hoger waren dan het niveau waarop dat nu wordt ervaren.

In een eerste gesprek kwamen we er achter dat we wel veel veronderstellingen hebben over de verschillende groepen gebruikers van de elektronische bibliotheek, maar dat we eigenlijk even weinig van hen weten als van de gebruikers van de Forum-bibliotheek, voordat we een gebruikersonderzoek m.b.t. de fysieke bibliotheek hielden.

Om meer te weten te komen over de gebruikersgroepen en hoe de gebruikers de digitale bibliotheek gebruiken en wat ze er van verwachten werken we daarom aan een voorstel voor een gebruikersonderzoek. Daarbij denken we zowel aan een enquête als aan het afnemen van interviews, of een combinatie van beiden.

Voordat we naar de gebruikers toe gaan is het goed om te kijken wat we al weten of kunnen vermoeden over onze gebruikers. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar resultaten van eerder onderzoek en eerdere ervaringen.

De informatiespecialisten hebben ervaringen opgedaan in het onderwijs. De vraag is of we op grond van interactie met studenten/cursisten of van examens iets kunnen zeggen over knelpunten in de elektronische bibliotheek. We willen de discussie daarover via commentaren op deze blog-post beginnen, en vragen hierbij een ieder om de ervaringen met deze doelgroep als commentaar op deze blog-post te noteren.

We zijn benieuwd naar jullie reactie

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: