Nieuwe en aangescherpte documenttypen

Op onze wiki staat een overzicht van de documenttypen die we op dit moment gebruiken in de catalogus en de documentatiebestanden

Op dit moment zijn er een aantal problemen met het toekennen van documenttypen. Ten dele komt dit doordat er soms verwarring is over het verschil tussen documenttype (dat aangeeft wat iets is) en trefwoord (dat aangeeft waar iets over gaat). Anderzijds blijkt dat we misschien een paar typen missen.

Hieronder de typen waar dat speelt + een voorstel voor een oplossing

Photograph

Dit is eigenlijk bedoeld voor het beschrijven van een enkele foto of desnoods een serie foto’s. In de praktijk worden er ook fotoalbums onder geschaard, databases met foto’s en zelfs documenten waar een aantal foto’s ingeplakt zijn.
Losse foto’s komen nu niet veel voor in de collectie, maar dit zou kunnen veranderen als er foto’s in het e-depot worden opgenomen.

Voorstel: Photograph alleen gebruiken voor losse foto’s en daarnaast een documenttype Photo collection of Image collection opnemen

Als alternatief kunnen we de term Photograph vervangen door Photo collection, losse foto’s zijn er nu niet veel.

Map

Dit is bedoeld voor kaarten, maar er worden nu ook atlassen onder geplaatst.
Voorstel: Map alleen gebruiken voor losse kaarten en daarnaast een documenttype Atlas opnemen.

Alternatief is het uitbreiden van Map tot Map/atlas, maar een / in een waarde geeft wellicht hier en daar problemen bij het zoeken.

Multimedia

Een ander probleem is het indelen van multimediale documenten. Dat zijn documenten waarin naast beeld en tekst ook geluid, video en/of animaties zijn opgenomen. Vaak zijn deze documenten ook interactief.

Het invoeren van een documenttype multimedia is hier niet de oplossing, want het is eerder een informatiedrager dan een documenttype. Je kunt bijvoorbeeld een multimediale atlas hebben of een multimediaal artikel, of een multimediale encyclopedie op CD-ROM.

Voorstel: Er komt een extra waarde voor het veld informatiedrager met als waarde multimedia. Waar dat is toegekend wordt het zichtbaar gemaaakt als toevoeging aan het documenttype.

Advertenties

Eén reactie

  1. Ik ben het er mee eens om documenttype Photograph te veranderen in Photo collection, en om een nieuw documnettype atlas toe te voegen (raar dat die er nog niet was). En ja, over de informatiedrager Multimedia hebben we blijkbaar niets te zeggen, die is er al.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: