Automatische plaatsing “naslagwerken”

In de open opstelling krijgen niet uitleenbare “naslagwerken” (encyclopedias, monographs etc), die niet in rubriek 001 Encyclopedieën geplaatst worden, automatisch een etiket met de “hoofdrubriek” (van het onderwerp). Ik ben van mening dat deze automatische plaatsing niet wenselijk is en geef er de voorkeur aan dit handmatig te doen d.w.z. per naslagwerk beslissen of dit in de “hoofdrubriek” met “naslagwerken” of in de subrubriek op onderwerp geplaatst moet worden.

 

Bijvoorbeeld:

Barron’s encyclopedia of cat breeds: a complete guide to the domestic cats of North America http://library.wur.nl/WebQuery/catalog/lang/1671974  staat nu in de kast bij de “rubriek” 608 (de “naslagrubriek” van 608-A Farm and Captive Animals). Dit boek past beter in rubriek 608-M (Pets and Companion Animals) en wordt dan vermoedelijk minder snel over het hoofd gezien bij zoeken naar boeken over katten op de plank van gezelschapsdieren.

 

De automatische toekenning van de plaatsingscode kan (omslachtig) omzeild worden: In muteren titelbeschrijvingen N (in veld uitleenbaar) verwijderen, etiket printen, terug naar muteren en N weer toevoegen. Wat mij betreft verdwijnt deze automatische plaatsing van naslagwerken op hoofdrubriek, althans in bibliotheek Forum.

 

Annemie

Advertenties

4 Reacties

  1. Ik denk dat dit probleem bij slechts enkele rubrieken speelt. zo uit het hoofd 501 en 601. In de meeste andere gevallen zal de fysieke afstand tussen hoofd- en subrubriek niet erg groot zijn. Daarnaast het is het meest verkiezelijk om naslagwerken in elektronische vorm aan te schaffen.

  2. Zo omslachtig hoeft het niet te zijn. Je vermeldt op de (groene) strook dat het boek Niet uitleenbaar moet worden, nadat het automatische signatuur gegeven is.

  3. Twee dingen:

    1) De plaatsing van naslagwerken vooraan de hoofdrubriek strekt zich uit tot alle niet uitleenbare werken, met het idee dat die dan mooi bij elkaar stonden. Als daar nu al de hand mee gelicht wordt kunnen we het inderdaad beter ASAP afschaffen.

    2) Als we hier iets mee willen dan graag snel, want op dit moment staat een aanpassing van de automatische signatuurtoekenning op de rol (zie Fogbugz case 566)

  4. Ik ben voor afschaffen. Naslagwerken moeten dan of in de 000-serie of in de meest specifieke rubriek geplaatst worden. Nu kun je ze op drie plaatsen tegenkomen en dat is niet uit te leggen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: