Het verschil tussen zoeken op trefwoord en zoeken met de thesaurus

Er zijn de laatste tijd een paar vragen gesteld over het verschil in resultaten tussen het zoeken op trefwoord (door het intypen of via een pijltje overzetten van een trefwoord naar het zoekformulier) en het zoeken met thesaurustermen door te klikken op het vergrootglasicoontje.

Deze zoekacties kunnen verschillende resultaten opleveren. Soms is dat correct, soms ook niet.

Bij het zoeken via het trefwoordveld wordt gezocht in het hele trefwoordenveld, dus Nederlandse en Engelse CAB-termen en atrefs. Het ingetypte woord (of woordcombinatie) kan overal in het veld staan. Als je dus bijvoorbeeld zoekt op management, dan vind je ook gecombineerde CAB-termen en atrefs waarin dit woord voorkomt zoals water management.

Klik je een trefwoord echter aan vanuit de thesaurus, dan wordt er een exact search uitgevoerd. Dat wil zeggen dat alleen wordt gezocht naar een CAB-term respectievelijk een atref in de taal van de interface (bij de Catalogus Engels, bij ARTIK en GKN Nederlands).

Klik je dus op het vergrootglas naast de CAB-term management dan vind je alleen records waar de Engelstalige CAB-term management aan is toegekend.

Dit zijn logische verschillen, de exact search is indertijd ingevoerd op grond van een door Marja Maclaine Pont ingediend verzoek.

Er zijn echter ook verschillen in zoekresultaat die hier niet door verklaard worden, zoals het verschil in zoekresultaat bij het intypen respectievelijk aanklikken van het trefwoord bioinformatics, dat niet voorkomt in een gecombineerde term in de thesaurus.

Deze verschillen worden veroorzaakt door het feit dat bij de Springer-boeken de door Springer meegeleverde trefwoorden zijn ingevoerd in het veld voor atrefs. Toevallig is bioinformatics zowel een CAB-term als een Springer-trefwoord.

Tik je bioinformatics in in het zoekveld voor trefwoorden dan vind je in je zoekresultaten de Springer-boeken wel, zoek je naar bioinformatics via de thesaurus dan vind je ze niet (want in de Springer-boeken staat bioinformatics in het veld voor atrefs en niet in het veld voor CAB-termen).

Bij de definitieve opname van de Springer-boeken in de catalogus moet voor dit probleem een oplossing gevonden worden.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: