MetaLib versie 4

In de loop van deze week gaan we over naar een nieuwe versie (4) van MetaLib. De nieuwe versie draait nu al op http://scomp1040.wur.nl:8331/V , dat wordt ook het nieuwe nummer  achter het URL metalib.library.wur.nl  (Gebruikers van de Digitale Bibliotheek zien het keuzescherm niet, die gaan direct naar QuickSearch of via een deeplink naar MetaSearch).

Er zijn een paar kleine verschillen tussen de versies. Zo is het nu ook bij het bekijken van de resultaten van een QuickSearch mogelijk om meer resultaten op te halen (retrieve more).

Het belangrijkste verschil is het paneel met drill-down opties aan de rechterkant bij het bekijken van de gecombineerde resultaten van een QuickSearch of MetaSearch. (Dit paneel wordt niet zichtbaar bij het bekijken van resultaten per database). De drill-down opties zijn gebaseerd op clustering en faceting van de zoekresultaten.

In het plaatje hieronder kun je zien hoe het eruit ziet:

voorbeeld gecombineerde resultaten in MetaLib 4

voorbeeld gecombineerde resultaten in MetaLib 4

Klik je op een van die opties dan beperk je daarmee alleen de set van opgehaalde records, er wordt dus niet opnieuw in alle databases gezocht. Je krijgt dan wel een optie om terug te gaan naar “all retrieved records”.

Verder is het goed om te weten dat MetaLib op de achtergrond bij steeds meer bestanden overstapt van phrase searching (exacte woordcombinatie) naar keyword searching (woorden worden automatisch gecombineerd met AND). Hierdoor kunnen de zoekresultaten anders worden (grotere vangst maar kleinere precisie onder het motto ïeder voordeel heeft zijn nadeel).

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: