Verbeteren van Way en de WDA

Een paar dagen terug schreef ik op mijn eigen blog een post dat te maken had met OA repositories en digitale theses. Ik illustreerde mijn verhaal aan de hand aan een voorbeeld over een thesis uit Leiden die niet in Google terug te vinden was. Over het algemeen lijken onze theses goed geindexeerd in Google Scholar, maar dat heb ik niet uitputtend gecontroleerd maar niet in Google.

Wat ik voorstelde als oplossing in Leiden zouden we in feite ook in Wageningen kunnen doen. Alle electronische theses opknippen in hoofdstukken en de hoofdstukken als pre-prints in de repository opnemen. Voorwaarde hiervoor is wel dat Way, beter om kan gaan met versies. Dus preprints tonen wanneer we die hebben en het mag, en publishers postprints wanneer iemand op ons eigen netwerk daar toegang toe zou hebben.

Nu stimuleren we auteurs financieel door publicatie in OA tijdschriften te betalen. We zouden moeten bezien of we dat geld niet beter in kunnen inzetten door ons eigen archief beter te vullen door pre-prints uit de theses te knippen en die ook te archiveren. Dat zal in het begin handwerk zijn, maar wanneer een goed begin en basis hebben, kunnen we auteurs er op wijzen hoe we dit voor henzelf kunnen laten doen. Dit in de volle overtuiging dat OA aan het eind van de dag impact verhogend werkt.

Advertenties

Eén reactie

  1. Wouter,

    1. Je bent een ding vergeten te vermelden dat we wel noemden: wij hebben er indertijd voor gekozen de disseratie als een enkele file te beschikking, omdat uitgevers toestemming hebben gegeven voor opname in die dissertatie, niet voor het beschikbaar maken van de losse artikelen. Inmiddels is de opstelling van uitgevers veranderd (Romeo / Sherpa) en zouden we meer kunnen doen.
    2. Je springt een beetje naar conclusies; ik zou iets beter willen nagaan waarom de dissertaties niet goed in Google algemeen (heeft dat eigenlijk een naam?) worden geindexeerd. Heeft dat te maken met bestandsgrootte, maken we nog netjes de PDF klein zoals we dat in het begin deden. Maar er kunnen ook andere redenen zijn (pwd protectie?)
    3. We kunnen ook en /en doen: en preprints beschikbaar maken en publicaties in OA tijdschriften financieel ondersteunen. Dan moet er elders dekkng worden gezocht. Bijvoorbeeld volgend jaar naar de echte hei gaan, in plaats van naar een conferentie-oord

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: