EBSCO-informatiedag op 15 april

Verslag bezoek EBSCO-dag, 15 april 2008

 

Deze EBSCO-informatiedag  in De Rode Hoed in Amsterdam was druk bezocht. Ik was daar met Marianne van Boven en Aquila Weijers.

Hans Meulenkamp opende het ochtendprgramma met het voorstellen van de diverse EBSCO-medewerkers, en toelichting op het verdere dagprogramma.

Michel Wesseling van het Institute van Social Sciences was uitgenodigd om verhaal te doen van het initiatief Focuss.info, waarin men samen met vele andere landen een database bouwt van geselecteerde websites op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, die men tagged. Deze database is doorzoekbaar met een Google customized search engine. De opbrengst is duidelijk hoger dan met een gewone Google search. De grootste inspanning is het stimuleren van de mensen om actief te blijven deelnemen. Ze gaan sponsors zoeken om er mee verder te gaan en voor de promotie. Ik vond het een aardig initiatief, en vroeg me af in hoeverre wij zoiets niet kunnen gebruiken voor bv. Groen Kennisnet. Er staat hier een artikel over in de IP van januari.

René Dales van EBSCO lichtte vervolgens nieuwe ontwikkelingen binnen EBSCO toe. Zie hiervoor ook het programma . De punten die mij opvielen:

         EBSCO lijkt sterk in het goed overzichtelijk aanbieden van allerlei informatiediensten, dus zowel van administratie als van databases,

         Zij bieden databases aan met koppelingen naar de full text voor zover beschikbaar bij EBSCO. Hij liet een onderzoek zien bij de Stanford universiteit hoeveel meerwaarde in ft dit kan opleveren tov hun eigen collectie. De ft via databases kan zorgen voor aanvulling op een core collectie van tijdschriften, niet als vervanger.

         De nieuwe EBSCOhost 2.0 kwam aan bod, maar alleen samengevat. De flash demo op de site geeft meer info. In dit filmpje ziet het er goed uit, lijkt overzichtelijker dan het nieuwe OVID-SP platform. Maar uiteraard moeten functionaliteiten worden uitgetest alvorens we dit goed kunnen beoordelen. De nieuwe versie wordt verwacht in juli 2008. Er komt vanaf 2009 een “copy to clipboard”- functie, en ook een smart text searching, waarbij je met een groot stuk stekst kunt zoeken.

         Tabellen en grafieken worden standaard bijgeleverd in de Academic Search Premier.

         EBSCO werkt aan een versie voor visueel beperkte gebruikers

         Voor Hogescholen zijn er miv 2008 gunstige licenties via SURF-diensten.

 

‘s -Middags heb ik de E-books expert sessie bijgewoond. Raymond Snijders van Hogeschool Windesheim gaf zijn ervaringen met het testen van de iLiad. Hij concludeerde ook dat er vrijwel geen studieboeken als e-book beschikbaar zijn. Uitgevers zoeken hiervoor andere wegen, online, waarbij meer verrijking mogelijk is, bv. met interactieve software.

Ad Stam van Springer E-books vertelde over de ontwikkelingen bij Springer. Het gebruik van SpringerLink is vorr 25% gerelateerd aan boeken. Een survey onder 6 E-book-klanten gaf een tevreden beeld. Wageningen UR werd nog genoemd als één van de weinige die naast E-books ook  nog print bestellen. Aquila vroeg over het verschil in verschijntijd. Dit zou verbeteren.

Carlos Gimeno van Taylor&Francis was de derde inbreng over E-Books. Wat mij het meeste bij is gebleven (ik had inmiddels wat moeite om bij te blijven), is het systeem van Pick & Mix, waarbij je zelf tiotels kunt kiezen, met een minimum van 50. Ook uit de pakketten op wwww.crcnetbase.com kun je vrij kiezen welke titels je wilt. Verder veel encyclopedia. Via InformaWorld komt er binnen 2/3 maanden één platform voor al het electronische werk.

Na de pauze was er gelegenheid voor een tweede expert-sessie. De onderwerpen daarvan vond ik minder relevant, en ik heb deze niet bijgewoond. In plaats daarvan heb ik de tentoonstelling van Maria Sibylla Merian bezocht, wat de moeite waard was.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: