ReleMed en nog meer

Voor allen die PubMed een warm hart toedragen: er zijn ook: HubMed (voor RSS feeds), ReleMed (voor relevance ranking) en PubFocus (voor statistische analyses). Als onderstaand teveel is, gooi ik het er weer af, je kunt het dan als Word document bij mij opvragen.

PubMed, HubMed, ReleMed en PubFocus.

Naast PubMed, bestaan er ook HubMed, Relemed en PubFocus.Voor HubMed, zie: http://www.hubmed.org/ en voor een goede beschrijving, zie: http://www.eaa-knowledge.com/ojni/ni/9_2/hubmed.htm. HubMed is handig als je een RSS feed in wilt zetten: mijn ervaring is dat de hits 1 dag eerder komen dan bij PubMed. Het aantal hits is gelijk aan dat in PubMed. Als er geen samenvatting is staat de term doorgestreept: abstract. Voor Relemed, zie: http://www.relemed.com/. ReleMed presenteert het zoekresultaat d.m.v. relevance ranking. Het gebruikt het samen voorkomen van de zoektermen in dezelfde zin als surrogaat voor een verband tussen de zoektermen. Het is geintroduceerd begin 2007, zie het artikel: http://www.biomedcentral.com/1472-6947/7/1. Er is een helpfile: http://www.relemed.com/help.htm. De zoekresultaten bevatten niet alleen de hits uit PubMed, maar ook nog extra artikelen, dankzij uitgebreide “automatic term mapping” en een tekst-woord-zoekfunctie. B.v. als je zoekt op Marfan syndrome (dus zonder quotes) zoekt hij ook nog op synoniemen zoals (Marfan’s disease) OR (Marfan’s syndrome disorder) OR (MARFAN SYNDROME, TYPE I) OR (Marfan Syndrome) OR (Marfan’s Syndrome) OR (Marfans Syndrome) OR MFS OR MFS1, en op de MeSH term: Marfan syndrome.  Je kunt de regel openklappen “check the translations for query …..” Zoeken op termen tussen quotes geeft alleen resultaten met exact deze frase.PubFocus, zie: http://www.pubfocus.com/, verricht een statistische analyse op de zoekresultaten in Medline/PubMed, verrijkt met extra informatie, zoals een journal ranking en een voorwaarts citeren, analyse op tijdschrifttitel, alle auteurs, op eerste auteurs, en op PI  publications (principal investigators).Medline geeft weer andere aantallen, zie onder. 

 

Medline PubMed HubMed ReleMed PubFocus

Macaca mulatta

“Macaca mulatta”

Marfan syndrome

“Marfan syndrome”

Plagiar*

28051

28051

4337

4337

586

28295

28295

4352

4359a)

599

28295

28295

4354

4359

599

36405

29265

10975

4540

595

28295

28295

4354

4359

599

Krakatoa

Horn blowing

3

1

19

4

19

4

4

4

19

4

 a) de 5 artikelen bevatten Marfan Syndrome in het adresveldDe volgorde in ReleMed en in PubFocus verschilt. B.v. bij de laatste zoekvraag:
Relemed: 1.
Plagiarism, horn blowing, and the history of ideas. 2. Blowing our own horn. 3. The neurogeometry of pinwheels as a sub-Riemannian contact structure. 4. Acoustical behavior of brass player’s lips.
PubFocus: 3, 1, 4, 2. PubFocus heeft ook nog “or”, “not” en “only” functies. Gebruik je deze functies die naar de auteur staan is het duidelijk wat er mee bedoeld wordt, deze functies naast de titel is mij nog niet duidelijk.Marja MP

Advertenties

Eén reactie

  1. En dan heb je ook nog Pubmed Pub Reminer (http://bioinfo.amc.uva.nl/human-genetics/pubreminer/), gemaakt door Jan Koster van het AMC. Met dit programma wordt gezocht in Pubmed, maar het resultaat wordt weergegeven in frequentietabellen (jaar, auteur, MeSH, land, tijdschrifttitel, woorden, chemische stoffen).

    Bedankt, Marja!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: