Kan de WUR maar beter wachten?

De clou van het verhaal van Leo Waajers begon  op slide 16. Daar stond:

‘Imagine a call for proposals.

“Annually, WUR produces N articles in (sub) discipline Y. A consortium comprising WUR, the Ministry of Agriculture, FAO, NWO wants to tender the reviewing process for these articles under the following conditions: ………………” ‘

Het was een analogie met de nucleaire fysica, waar maar een beperkt aantal tijdschriften van belang zijn In dat vakgebied worden pogingen in het werk gesteld om de rol af te kopen die die tijdschriften spelen bij het poces van kwaliteitsborging. Ik weet wel dat dit soort ideeen bij Leo eerder gedachtenexperimenten zijn dan concrete zakelijke voorstellen, maar daarom wil ik het gedachtenexperiment voortzetten. Hoeveel tijdschriften zou je moeten afkopen om “het domein van Wageningen UR’ te kunnen bedienen? Of is dat domein inmiddels zo diffuus (Leo noemt (sub)discipline y, zouden er nog meer zijn?) dat dit voorstel niet zou werken voor WUR?

Ik ben wat huiverig voor vergelijkingen van andere disciplines met nucleaire fysica. Jarenlang werd er gezegd dat de hele wetenschappelijke communicatie het voorbeeld zou gaan volgen van het e-print archief van Los Alamos (ArXiv). Maar kennelijk werken dingen die voor nucleaire fysica werken niet automatisch voor andere vakgebieden.

Advertenties

Eén reactie

  1. Er zit ook iets van het Harvard voorstel in. Eerst alles in je eigen repository en vervolgens publiceren. Bij Harvard kwam het voorstel echter uit de faculteit, daar zouden we eerst meer moeten zaaien voor we iets kunnen oogsten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: